Menu

Foodtruck aanmelden

Terug naar Foodtruck aanmelden »

Foodtruck in Nederland: wetten, regels en vergunningen

Een foodtruck beginnen: daar komt veel bij kijken! En dan hebben we het niet over het regelen van een truck. Nee, we hebben het hier specifiek over het papierwerk dat nodig is om überhaupt vanuit je foodtruck maaltijden te mogen verkopen. Vandaar dat we dit artikel wijden aan de uitleg van verschillende wetten, regels, vergunningen en ontheffingen waarmee je te maken krijgt als foodtruck-eigenaar.

  • Standplaatsvergunning

    De Standplaatsvergunning is essentieel voor iedere foodtruck-eigenaar die op een openbare plek of standplaats wil verkopen. Het geeft het recht om vanuit een voertuig of kraam te verkopen op een plek die openbaar toegankelijk is. Deze vergunning is aan te vragen bij de gemeente. De kosten voor een standplaatsvergunning lopen uit een en zijn afhankelijk per gemeente. Deze vergunning geeft enkel toestemming tot staan en verkopen op een openbare plek in deze specifieke gemeente. Voor de verkoop van (vers bereid) voedsel en/ of alcohol gelden bijkomende verplichtingen.

    Standplaatsvergunning
  • Foodtruck op eigen terrein

    Ook het plaatsen van een foodtruck op privéterrein voor catering of verkoop is aan regels verbonden. Verkoop van eten -ook op eigen terrein- is in 95% van de gevallen wetelijk niet toegestaan zonder de benodigde vergunningen. Hiervoor is een festivalvergunning of standplaats,- ventvergunning nodig.

    Ook nieuwe initiatieven die onstaan zijn tijdens de corona-periode, waar eten vanuit een foodtruck wordt verkocht/ gedistribueerd, in een woonwijk zijn wettelijk meestal niet toegestaan. FoodtruckBooking heeft hiervoor navraag gedaan bij twee grote landelijk advocaatkantoren om juridiuch advies advies in te winnen voor onze leden. De uitspraak van hen was unaniem; voor deze activiteiten is meestal een standplaatsvergunningen voor nodig.

    In de APV van een gemeente is in veel gevallen bepaald dat (ook) het afleveren van consumptiewaren vanaf een vaste openbare plaats in de openlucht of vanaf een particulier perceel vergunningplichtig is. Dus door de foodtruck op een locatie in een gemeente te plaatsen (voor enige tijd) ten behoeve van het afhalen van consumptiewaren is onder de APV in 95% van de gemeente sprake van het innemen van een standplaats. Daarvoor is een standplaatsvergunning nodig."
    aldus de geconsulteerde advocaatkantoren.

    Boetes voor het aanbieden van voedsel zonder de benodigede vergunningen zijn minimaal €180,-. Houd hier dus altijd rekening mee. Enkele (kleinere) gemeenten staan het wel toe. Sommige andere gemeenten hebben het tijdens de corona-periode gedoogd.
    Wil je zeker weten of het op de locatie waar je naar toe gaat is toegestaan? Conctroleer dan altijd ZELF de APV van de desbetreffende gemeente. Jij als foodtruck-ondernemer bent verantwoordelijk.

    Lees het uitgebreide artikel van Juni 2020 over de regels voor het plaatsen van een Foodtruck op eigen terrein?

    Regels foodtruck in de buurt

    Foodtruck op eigen terrein
  • Evenementenvergunning

    Sta je met je foodtruck op een (foodtruck-)evenement, is de evenementenvergunning niet op jou specifiek van toepassing. Dit heeft de organisatie dan al geregeld. Maar mocht je zelf een (foodtruck-)evenement willen organiseren op een openbare plek, of leegstaand pand, dien je eerst een evenementenvergunning aan te vragen bij de gemeente. Het kan zijn dat enkel een melding bij de gemeente genoeg is, bijvoorbeeld bij een kleinschalig evenement.
    Speelt er muziek op je evenement? Dan dien je auteursrechten te betalen via Buma. Ook voor het (professioneel) afsteken van vuurwerk op je evenement, het plaatsen van tenten, podia, etc en schenken van sterke dranken gelden aparte vergunningen. Deze zijn tijdelijk van kracht.

    Ben je nog steeds even enthousiast om een foodtruck te beginnen? Dat is super! Dan heb jij waarschijnlijk het doorzettingsvermogen dat nodig is om het ver te schoppen. Laatons je op weg helpenbij het starten van een foodtruck.

  • HACCP en Hygiënecode

    Om risico’s zoveel mogelijk te voorkomen en de veiligheid van de gemaakte maaltijden te waarborgen, is de HACCP in het leven geroepen. Dit voedselveiligheidssysteem is voor iedereen die met levensmiddelen of dierenvoeding werkt; plekken waar hygiëne essentieel is. Mogelijke gevaren worden benoemd met daarnaast de maatregelen getroffen om dit gevaar te minimaliseren, maar ook de grootte van de impact.

    In Nederland heb je zowel de keuze zelf een plan op te stellen, of een kant-en-klaar HACCP-plan te bestellen: de Hygiënecode. Mocht je er voor kiezen zelf een voedselveiligheidsplan op te stellen, moet deze voldoen aan de criteria van de HACCP-systematiek. Het is de taak van de NVWA om controle van aanwezigheid en naleving van het HACCP-plan uit te voeren.

    HACCP en Hygiënecode
Deel deze pagina

Testimonials

Zoeken & vinden

Op zoek naar een foodtruck? Maak dan gebruik van onze zoekfunctie en bekijk alle foodtrucks die voldoen aan jouw zoekopdracht!

Zoeken

Uitgelicht profiel

Chop Chop

Chop Chop
Aziatisch | Eindhoven

Chop Chop sjeest door heel Nederland om festival bezoekers te verblijden met kakelverse wokjes, betoverende broodjes en oosterse snacks. Met passie, s...

Naar profiel