Menu

Tips voor FoodTrucks: Groenten vers houden

Geplaatst op 30-08-2021 door Redactie

Groenten en fruit zijn een belangrijk onderdeel van vele FoodTruckmenu's. Om deze reden moeten verse producten veilig worden behandeld om het risico op overdracht van ziekten te verminderen en de productkwaliteit te waarborgen. Hygiëne en voeding gaan hand in hand.

Je kan een aantal maatregelen nemen om het risico op besmetting van de groenten en fruit die je verwerkt te minimaliseren. Productverontreiniging met schadelijke micro-organismen kan optreden in alle fasen van productie, verwerking, transport, opslag, bereiding en service. Om door voedsel overgedragen ziekten te voorkomen, moeten verse producten bij elke stap van de boerderij tot aan de tafel zorgvuldig worden behandeld. Hieronder volgen de beste werkwijzen voor het omgaan met alle soorten producten.

  • AANKOOP & ONTVANGST

    • Gebruik inkoopspecificaties die voedselveiligheidsvereisten bevatten, zoals gelicentieerde bronnen, verificatie van de opslag- en behandelingspraktijken van productleveranciers
    • Stel procedures vast om inkomende zendingen te beoordelen en op basis daarvan deze zendingen te accepteren of af te wijzen.
    • Procedures moeten het controleren van de staat van verse producten en transportvoertuigen omvatten om er zeker van te zijn dat ze voldoen aan de vastgestelde specificaties.

    AANKOOP & ONTVANGST
  • HYGIENE & VOORBEREIDING

    Voordat je de producten gaat schillen of in stukjes snijden, moet je ze onderzoeken op duidelijke tekenen van vuil of beschadiging. Als je twijfelt over beschadigde producten, knip dan de aangetaste plekken uit of gebruik deze groenten niet in je gerecht.

    Was verse producten voor het serveren of snijden met:

    • Kraanwater
    • Chemische desinfectiemiddelen die worden gebruikt volgens de aanwijzingen op het etiket van de fabrikant voor een aanbevolen concentratie en vooraf bepaalde wastijd. Dompel als algemene regel verse producten of magazijnen niet onder in stilstaand water.
    • Was verpakte producten met het label "ready to eat", "washed" of "triple wash" niet opnieuw.

  • HYGIËNE VOOR DE HANDEN

    • Was alle apparatuur, keukengerei en voedselcontactoppervlakken die in contact komen met gesneden producten met warm zeepsop.
    • Voor gebruik afspoelen, desinfecteren en drogen: Was uw handen grondig met water en zeep voordat u verse producten aanraakt of snijdt.
    • Was nogmaals je handen na het verlaten van de foodtruck, tijdens pauzes, bij niezen, hoesten of bij het omgaan met afval of geld.
    • Gebruik een barrière zoals handschoenen, deli-papier of een geschikt gebruiksvoorwerp om kant-en-klare producten te hanteren
    • Wissel wegwerphandschoenen als je opdrachten hebt afgerond
    • Was of hergebruik wegwerphandschoenen niet.

    HYGIËNE VOOR DE HANDEN
  • SERVICE

    • Bewaar producten niet in direct contact met ijs of water.
    • Markeer het tijdstip waarop verse producten uit de koelkast komen. Gooi alle ongebruikte producten na ca. 4 uur weg.
    • Wissel regelmatig van gerechten.
    • Gooi etensresten direct weg.
    • Reinigingsdoekjes moeten in een desinfecterende oplossing worden bewaard en dagelijks worden gewassen.

  • OPSLAG

    • Houd producten op de aanbevolen temperatuur voor de variëteit en het rijpingsstadium.
    • Bewaar verse producten in een afgedekte container uit de buurt van andere items die besmetting kunnen veroorzaken.
    • Was de producten direct voor bereiding, niet voor opslag.

  • ALGEMENE VEILIGHEID

    • Ontwikkel trainingsprogramma's om het belang van voedselveiligheid in het bedrijf aan te leren.
    • Oefen goede voedselveiligheids- en voedselverwerkingstechnieken.

    ALGEMENE VEILIGHEID
« Vorige
Bericht 103 van 366
Volgende »