Menu

Eten van de Maand: Donuts

Geplaatst op 29-09-2022 door Redactie

Beignet. Zeppole. Donut. Hoe je het ook noemt of waar je ook bent in de wereld, je vindt gegarandeerd een bepaald soort gefrituurde deegsnack die specifiek is voor dat gebied en die cultuur. Donuts zijn een nationale obsessie in de Verenigde Staten. Wist je dat in de VS jaarlijks meer dan 10 miljard donuts worden geconsumeerd? En de gemiddelde Amerikaan consumeert 31 donuts per jaar, wat neerkomt op ongeveer twee of drie per persoon per maand! Waar komen donuts vandaan en waarom zijn ze zo populair over de hele wereld? 

  • GESCHIEDENIS VAN DONUTS

    De donut heeft een lange geschiedenis en werd ontdekt lang voor de ontdekking van de Nieuwe Wereld. Koks in het oude Rome en Griekenland bakten stukjes deeg en besprenkelden ze met honing of vissaus. Kleine stukjes ongezoet gistdeeg werden voor het eerst gebakken door Arabische koks in de Middeleeuwen, die vervolgens de ongezoete gebakken klodders in een suikerhoudende siroop bedekten om ze zoeter te maken. In de jaren 1400 verhuisden deze Arabische beignets naar Noord-Europa en werden ze alomtegenwoordig in landen als Engeland, Duitsland en Nederland. In Duitsland in de 15e eeuw, waar suiker schaars was, werden ze vaak hartig bereid met inhoud zoals vlees of champignons.

    Omdat bijna elke cultuur wel een versie van de donut heeft, is het moeilijk aan te geven waar de donut eigenlijk vandaan komt. Wat we wel weten is dat donuts in Amerika werden geïntroduceerd door de Nederlandse kolonisten en de Pilgrims als oliekoecken in Nieuw Nederland (nu New York). Hun rijkdom kwam van de gedroogde vruchten en het laatste beetje suiker; ze werden gemaakt van gistdeeg dat rijk was aan eieren en boter, kruiden en gedroogde vruchten. Het deeg viel als klodders in verhitte koolzaadolie en was vaak kleverig. De resulterende donuts hadden de vorm van kromme ballen en werden later oliebollen genoemd die wij nu nog steeds kennen in Nederland.

    GESCHIEDENIS VAN DONUTS
  • Eten van de Maand: Donuts
  • HOE KWAMEN ER GATEN IN DONUTS?

    Uiteindelijk werden in het midden van de fritter gaten toegevoegd om de vorm van de huidige donut te creëren. Deze creatie werd ingegeven door noodzaak. Toen uiteindelijk eierdooiers aan het deeg werden toegevoegd, bleek het eindproduct rijker en steviger te zijn. Het probleem was dat de donuts na het bakken vaak een ongekookte kern hadden omdat het oppervlak van de donut eerder gaar werd dan de binnenkant. Dat probleem werd opgelost door een gat in het midden te maken.

    Naast de noodzaak van het gat zijn er enkele verhalen over een Nederlandse zeeman, kapitein Hanson Gregory, die het gat heeft uitgevonden. Het eerste verhaal gaat als volgt: Op een stormachtige nacht in 1847 at Gregory een donut aan boord van zijn schip. Gregory spietste de donut op de handgreep van het scheepsrad, nadat hij plotseling beide handen nodig had om de boot in veiligheid te brengen, waardoor het gat in de donut ontstond. Omdat ze gemakkelijker te hanteren waren en in geval van nood aan het scheepsrad konden worden gehouden, kwam Gregory tot het inzicht dat het maken van een gat in een donut ze veel praktischer maakte. Andere verhalen gaan over kosten- en tijdbesparende methoden. Ten eerste begon kapitein Gregory, om kosten te besparen, gaten te maken in het midden van zijn donuts. Het andere verhaal gaat over Gregory's moeder die tientallen donuts bakte voor zijn reizen. Ze ontdekte dat het midden van de donut niet zo snel gaar werd als de buitenkant en dat veel van haar taarten middenstukken hadden die nog wat rauw deeg bevatten, dus sneed ze het midden eruit om ze sneller klaar te maken.

    HOE KWAMEN ER GATEN IN DONUTS?
  • HEERLIJKE FEITJES

    • Het Leger des Heils van Chicago riep in 1938 de Nationale Dag van de Donut in het leven om geld te verdienen tijdens de Grote Depressie.
    • John Haight, die 29 donuts at in iets meer dan 6 minuten, is momenteel houder van het Guinness World Record voor de snelste donutconsumptie.
    • Canada heeft meer donutwinkels per persoon dan enig ander land.
    • De grootste keten van donutwinkels is Dunkin' Donuts, die 11.000 vestigingen heeft in 33 landen en dagelijks meer dan 5 miljoen mensen bedient.
    • De duurste donut ter wereld, geproduceerd door Krispy Kreme, kost meer dan 1.000 dollar. De met Dom Pérignon Champagne gelei gevulde, met 23-karaats goud beklede donut was bedekt met eetbare diamanten en een 24-karaats bladgoud.

Archief
Deel dit artikel

Gastbloggen?

We zijn altijd op zoek naar enthousiaste schrijvers voor ons platform. Neem vrijblijvend contact met ons op via het contactformulier.

Contact opnemen
« Vorige
Bericht 62 van 370
Volgende »