Menu

Foodtruck starten, wat komt er bij kijken?

Geplaatst op 20-04-2018 door Redactie

Een foodtruck eigenaar is zijn eigen baas, werkt elke dag ergens anders en is altijd onder de mensen. Of je nu al jaren droomt van een eigen foodtruck, of het misschien nog maar een beginnend hersenspinsel is, er zijn een aantal dingen die je maar beter kunt weten vóór je een foodtruck aanschaft.

  • Kostenposten

    Allereerst misschien wel het belangrijkste: met welke kosten moet je rekening houden? Natuurlijk de foodtruck zelf, gelijk ook de grootste kostenpost die er is. Tussen de €20.000,- en €100.000,- ben je kwijt, afhankelijk van wat je zoekt. Laat je de foodtruck geheel naar wens bouwen, of kies je voor een tweedehands busje? Informeer jezelf goed online en weeg de voor- en nadelen af van een goedkoper, simpeler busje in tegenstelling tot een duurder en chiquer exemplaar.

    Met alleen een busje ben je er natuurlijk nog niet. Zelfs als het simpele busje al omgebouwd is tot een ware foodtruck met keuken en al, komt er nog een hoop bij kijken. Dit zijn logische zaken, zoals de brandstof en inkoop van de producten die je gaat maken en verkopen, maar ook de zaken waar je niet meteen aan denkt.

    Wil je vanuit je wagen op een openbare plek verkopen? Dan zul je eerst een standplaatsvergunning moeten aanvragen. Deze vergunning geldt echter weer niet voor het staan op een evenement; hiervoor zul je een aparte Evenementenvergunning moeten aanschaffen.

    Kostenposten
  • Wetten en Regels

    Omdat je met voedsel en drank aan de haal gaat, krijg je te maken met wettelijke regels en eisen omtrent hygiëne en brandveiligheid van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit. Je zult daarom een cursus Hygiënecode moeten volgen om te voldoen aan de HACCP-eisen. Wil je (zwak!) alcoholische dranken schenken? Dan heb je een tapontheffing nodig (die tevens maar voor geringe periode geldt) en om deze aan te kunnen vragen heb je dan weer een diploma Sociale Hygiëne nodig.

    Heb je al je benodigde vergunning, diploma’s en certificaten op zak? Dan kan de verkoop beginnen. Maar niet voordat je zelf alle kosten hebt betaald die nodig zijn om te kunnen staan op een evenement of festival. Denk aan gas, elektriciteit, sta-plek en borg. Als klap op de vuurpijl zul je vaak ook nog eens tot een kwart procent van je inkomsten van de dag moeten afstaan aan de organisatie van het evenement of festival.

  • Beter van niet?

    Op deze manier klinkt het beginnen van een foodtruck stand niet erg aantrekkelijk en vooral erg deprimerend. Dit is natuurlijk niet waar, er zijn honderden succesverhalen te vertellen door foodtruck eigenaren over de hele wereld! De benodigde certifcaten en vergunning klinken misschien als een afknapper, maar dit is vaak snel en makkelijk geregeld en helemaal geen big issue. Daarnaast verzekerd het je toekomstige klanten van hun veiligheid en jouw vakbekwaamheid.

    Echter dien je je wel bewust te zijn dat een foodtruck eigenaar veel geld, tijd en moeite in zijn foodtruck stopt en hier niet altijd het gewenste resultaat voor terugkrijgt. Bovendien is de foodtruck-business in de laatste jaren flink gegroeid waardoor concurrentie altijd op de loer ligt.

  • Dus...

    Maak een zorgvuldig zakenplan, zorg voor genoeg geld voor een opstart (en buffer) en reken jezelf niet te snel rijk. Bedenk een goed plan voor zowel het uiterlijk van je wagen als wat je gaat verkopen; maak jouw foodtruck bijzonder. Zorg voor een goede voorbereiding door onderzoek te doen en leer van andere foodtruck eigenaren. Zo heb ook jij kans op een mooie toekomst als trotse foodtruck eigenaar. En ben je zover? Wij helpen je graag op weg!

Archief
Deel dit artikel

Gastbloggen?

We zijn altijd op zoek naar enthousiaste schrijvers voor ons platform. Neem vrijblijvend contact met ons op via het contactformulier.

Contact opnemen
« Vorige
Bericht 266 van 370
Volgende »