Menu

3 Bizarre eetgewoontes uit de wereld

Geplaatst op 11-05-2018 door Redactie

Als een foodlover op reis gaat, is het verkennen van steden, monumenten en natuur waarschijnlijk niet de belangrijkste prioriteit. Denk aan al het voedsel dat specifiek bij een bepaalde stad of land hoort! Er is genoeg te ontdekken aan de binnenkant van een lokaal restaurant. Had je al een food-bucketlist gemaakt? Misschien is een van deze drie eigenaardige gerechten een waardige toevoeging op je lijst..

  • Casu Marzu, Sardinië

    Voor deze opmerkelijke kaas kun je niet terecht bij je lokale Italiaanse of Sardijnse supermarkt. Ook niet bij de kaasboer, trouwens. Deze kaas is namelijk illegaal in de meeste landen en met goede reden. ‘Casu Marzu’ vertaalt namelijk letterlijk naar ‘rotte kaas’ uit het Sardijns, waar deze delicatesse oorspronkelijk vandaan komt. De schapenkaas wordt zo lang gerijpt dat het het rijpingsproces passeert en begint te rotten; de kaasvlieg legt zijn eitjes in de kaas, de eitjes komen uit en Casu Marzu is geboren.

    Het is niet het onsmakelijke aspect dat deze overrijpe schapenkaas in zoveel landen illegaal maakt; Casu Marzu kan serieuze gezondheidsgevolgen met zich meebrengen, vooral wanneer de maden niet goed worden gekauwd. Mocht je ze namelijk levend en wel doorslikken, bestaat de kans dat ze dit overleven en schade aanrichten aan je spijsverterinsgkanaal. Sta je al te trappelen deze kaas te proberen? Vergeet dan niet je ogen dicht te doen als deze kaas proeft! De jonge larven kunnen namelijk wel tot 15 cm hoog springen wanneer ze zich bedreigt voelen. Cibo gustoso!

    Casu Marzu, Sardinië
  • Fugu, Japan

    Op reis naar Japan? Wat dacht je van Fugu als avondmaal; een echte Japanse delicatesse klaargemaakt met de uiterst giftige kogelvis? Eén druppel tetrodotoxine - zo heet het gif dat deze vis bevat - kan een volwassen persoon binnen enkele minuten omleggen. Tetrodotoxine is een sterk neurotoxine dat bij inname via de mond of neus verlamming in het gehele lichaam veroorzaakt, met verstikking als resultaat.

    Als je Fugu bij een gekwalificeerd restaurant besteld, hoef je echter niet bang te zijn dat je tijdens je maaltijd dood neervalt. Alleen de beste koks, die een speciale opleiding van drie tot vier jaar achter de boeg hebben speciaal voor het bereiden van deze kogelvis, mogen dit gerecht klaarmaken. Niet de gehele vis maar alleen de eierstokken, lever, galblaas en darmen bevatten het dodelijke tetrodotoxine. Deze organen dienen op professionele wijze verwijdert te worden zonder ze te beschadigen om zo de vis veilig voor consumptie te maken. Vind je dit gerecht to die for en wil je het uitproberen in een gekwalificeerd Japans restaurant? Bereid je dan wel voor op een fikse rekening die rond de €200,- per persoon ligt.

    Fugu, Japan
  • Pidan, China

    Pidan, wat vertaald naar Pinusboombloesem-ei, is een Chinese delicatesse die ongeveer sinds 500 jaar bestaat. Deze Chinese lekkernij staat in het westen beter bekend als het ‘1000-jarig ei’. Een bijzondere verschijning om te zien en waarschijnlijk heb je er al eens van gehoord. In tegenstelling tot de eerder genoemde gerechten is dit product veilig om te eten, al heeft het eendenei rond de 100 dagen - en dus geen duizend jaar - gefermenteerd in een combinatie van klei, ongebluste kalk en houtskool. Door de reacties die ontstaan in het ei, kleurt het eiwit roodbruin en het eigeel grijs-groen.

    Goed nieuws voor de nieuwsgierigen: je hoeft niet af te reizen naar China om dit gefermenteerde eendenei uit te proberen, ze zijn ook te koop bij Chinese toko’s in Nederland. Bereid je maar alvast voor op de geur: door het proces van fermentatie ruikt het ei volgens velen naar kattenpis.
    Foto's afkomstig van Wikipedia,CC BY-SA.

    Pidan, China
Archief
Deel dit artikel

Gastbloggen?

We zijn altijd op zoek naar enthousiaste schrijvers voor ons platform. Neem vrijblijvend contact met ons op via het contactformulier.

Contact opnemen
« Vorige
Bericht 264 van 374
Volgende »