Menu

5 tips om kosten te besparen voor je foodtruck

Geplaatst op 04-12-2018 door Redactie

In Nederland rijden honderden foodtrucks rond, de concurrentie in foodtruckwereld is moordend. Mede hierdoor hebben mobiele keukens en foodtrucks over het algemeen te dealen met strak budget. De verkoopprijs van jouw product moet binnen de perken blijven voor je klant, maar als foodtruckondernemer wil je natuurlijk ook een boterham verdienen. Dus probeer je de kosten van je foodtruck te drukken. Na het lezen van dit artikel is dat een fluitje van een cent!

  • Zoek naar de beste deals

    Wat heb jij nodig in je foodtruck? Denk daar kritisch over na en koop slim in. Door leveranciers te vergelijken kun je heel veel kosten besparen. Shop online wat je kan, internetretailers bieden namelijk vaak scherpere prijzen voor zaken als gastanks, keukengerei, decoratiemateriaal en witgoed. Versproducten koop je prijstechnisch juist liever lokaal en in het seizoen. Vergelijk verder ook verschillende merken qua prijs en kwaliteit. Als je op één ingrediënt een paar cent per kilo bespaart, kan je dat op jaarbasis honderden euro’s inkoopkosten schelen. Ka-ching!

    Zoek naar de beste deals
  • Gooi je charmes in de strijd

    Ondernemen is mensenwerk. En je bereikt meer als mensen je aardig vinden. Bouw een goede band op met (lokale) leveranciers, dan krijg je de beste deals. En met een beetje geluk leuke extra aanbiedingen. Aarzel ook niet om de kunst van het onderhandelen onder de knie te krijgen; veel verkopers staan open voor onderhandeling.

  • Kook slim

    Maak zoveel mogelijk zelf; pure, verse producten en homemade gerechten vallen niet alleen in de smaak bij klanten, ze zijn vaak ook veel voordeliger. Gooi tijdens het koken zo min mogelijk weg. Train je keukenpersoneel goed, zodat er geen waardevolle delen van vlees of vis verloren gaan bij het fileren of portioneren. En ben creatief met restjes. Van oud brood maak je bijvoorbeeld makkelijk paneermeel, croutons of een lekkere broodpudding. De stronkjes van bloemkool of broccoli smaken heerlijk in een soep. En van kippenbotten of restjes vis trek je smakelijke zelfgemaakte bouillons! Enne, heb jij al een ‘Chef’s Special’ op de kaart? Een perfecte manier om de creativiteit van je personeel te prikkelen, restjes op te maken én je klant leuke alternatieve opties aan te bieden.

  • Schep eens wat minder op

    Gebruik goed materiaal om te portioneren. Met tools zoals keuken- of vleessnijmachines krijg je dunnere en gelijkere plakjes vlees, vis of groente in minder tijd. Voor één portie kun je zo meer plakjes serveren, maar toch minder vlees gebruiken. Door daarnaast maatbekertjes of kopjes te gebruiken voor (bij)gerechten als rijst, pasta of aardappel(puree) weet je zeker dat alle porties even groot zijn. Als je ‘op het oog’ portioneert, vallen al snel een paar porties per avond groter uit. En worden dus ook de kosten hoger. Hou bovendien niet alleen je eigen afval, maar óók dat van je klanten in de gaten. Blijkt dat er altijd salade, brood of aardappels overblijven? Dan zijn je porties waarschijnlijk te groot. Door je porties aan te passen, kun je drastisch snijden in de kosten van je gerechten.

  • Investeer om te besparen

    Het klinkt misschien een beetje tegenstrijdig, maar soms moet je ook gewoon even wat tijd of geld investeren om er uiteindelijk euro’s mee te besparen. Misschien kun je op dat iets duurdere fornuis wel veel meer hamburgers bakken per uur? Of gebruik je je tijd tijdens een evenement veel effectiever als je de tijd hebt genomen om over een goede planning na te denken? Blijkt je winst op een evenement veel hoger als je je beste personeel aan het werk hebt? En wordt de kostprijs per gerecht lager als je er méér van verkoopt? Investeren in zaken als marketing, administratie en personeelszaken loont. Je hoeft natuurlijk niet te gaan strooien met geld dat je niet hebt, maar bespaar vooral niet op zaken die de kern van jouw business beïnvloeden. Bespaar door geld op een verstandige manier uit te geven.

« Vorige
Bericht 227 van 366
Volgende »