Menu

Trendingrediënt: de zoete aardappel

Geplaatst op 07-12-2018 door Redactie

De zoete aardappel maakt de laatste jaren een flinke opmars in Nederland. Niet gek, want de groente is hartstikke gezond én heel veelzijdig. Je kunt ‘m pureren, bakken, roosteren, frituren en poffen. Met een hartig óf zoet eindresultaat. Dankzij de zoete smaak is de zoete aardappel – ook wel bataat genoemd – een allemansvriend. Zélfs kieskeurige kinderen zullen netjes hun groente opeten als er zoete aardappel op het menu staat. Gebruik jij ‘m al in je foodtruck?

  • Ondanks de naam is het trouwens géén familie van de ‘gewone’ aardappel. De zoete aardappel groeit als verdikking op de wortels van de zoete aardappelplant. Die plant houdt (net als wij 😉) van warmte, en haar knolgewas wordt al vele honderden jaren in Zuid-Amerika geteeld. De precieze oorsprong van de zoete aardappel is onduidelijk, maar het lijkt erop dat Columbus de zoete aardappel voor het eerst in Europa introduceerde. Vandaag de dag importeert Nederland vrijwel al haar zoete aardappelen uit de Verenigde Staten.

    Trendingrediënt: de zoete aardappel
  • Heel gezond

    Zoete aardappel bevat geen vet, en wél heel veel goede voedingsstoffen. Hierdoor krijgt hij tegenwoordig de stempel ‘superfood’. Honderd gram zoete aardappel bevat bijvoorbeeld al meer dan Aanbevolen Dagelijkse Hoeveelheid vitamine A, en daarnaast een flinke portie van de vitamines C, B3, B5 en B6 en mineralen zoals kalium. Bovendien bevat deze voedzame groente veel meer vezels dan een gewone aardappel, en een stuk minder koolhydraten dan rijst. Dat maakt ‘m goed voor de weerstand, spijsvertering en de bloedsuikerspiegel, verantwoord smullen dus!

  • Lust jij ‘m rauw?

    De bataat is na rijst, tarwe en maïs één van de belangrijkste voedselgewassen ter wereld. Steeds meer mensen zien in de zoete aardappel een gezond alternatief voor de traditionele aardappel. En waar je voorheen vaak naar de toko moest voor zoete aardappelen, is de veelzijdige groente ook in Nederlandse groothandels steeds beter verkrijgbaar.

  • Zo eten wij van Foodtruckbooking ze het liefst:

    • Rauw, bijvoorbeeld geraspt door een salade
    • Gestoofd. In een Marokkaanse linzenstoof, chili con of sin carne, of als een zoete touch in een pittige (vegan) curry met kokosmelk; ultiem comfort food!
    • Gepoft en geserveerd met een lekkere topping, zoals geitenkaas met verse groene kruiden, kruidenboter of crème fraîche, kaas en jalapeño. Heerlijk als bijgerecht bij de barbecue!
    • Geroosterd of gefrituurd tot knapperige frietjes
    • Gekookt in een kleurige hutspot met aardappels en wortels in verschillende kleuren, of in een verwarmende soep
    • Verwerkt in een zoete traktatie, zoals zoete aardappel brownies, donuts of cheesecake

  • Scoren met zoete aardappel

    Je ziet: als foodtruckondernemer kun je met de zoete aardappel alle kanten op. De groente smaakt heerlijk bij gegrild vlees van de barbecue, maar hij past ook prima in de vegetarische en veganistische keuken. Blijft er zoete aardappel over? Dan is de knol lekker lang houdbaar, maar ook eenvoudig toe te passen in een ander gerecht. Wees creatief!

    De zoete aardappel:

    • Geeft kleur aan je gerecht
    • Is veelzijdig klaar te maken
    • Heeft een toegankelijk smaak voor een brede doelgroep, ook kinderen!
    • Is heel gezond omdat ‘ie veel vezels, vitamines en complexe koolhydraten bevat
    • Heeft een exclusiever imago dan de gewone aardappel

    Kortom: in je foodtruck kun je scoren met zoete aardappel op de kaart! Wat ga jij klaarmaken?

« Vorige
Bericht 226 van 366
Volgende »