Menu

Financiële ondersteuning voor (foodtruck) ondernemers

Geplaatst op 30-03-2020 door Redactie

Het Coronavirus treft ook de foodtruck branche, 97% zegt de financiële effecten direct te merken.De overheid heeft verschillende maatregelen getroffen om ondernemers te ondersteunen. FoodtruckBooking heeft enkele maatregelen op een rij gezet waar jij misschien voor in aanmerking komt.Dit zijn de maatregelen die - bij het schrijven van dit artikel - bekend zijn en je misschien helpen.

  • 1. Tijdelijk extra bijstand voor zzp’ers

    Zelfstandigen kunnen voor een periode van maximaal 3 maanden aanvullende inkomensondersteuning vanmaximaal € 1.500 per maandkrijgen voor levensonderhoud. Deze regeling vult het inkomen aan tot het sociaal minimum en hoeft niet te worden terugbetaald. Deze tijdelijke bijstandsregeling wordt uitgevoerd door de gemeenten. De regeling kentgeen vermogens-, of partnertoets. Ook wordt de toets op levensvatbaarheid (zoals in de Bbz) niet toegepast. Zelfstandigen kunnen deze ondersteuning ook krijgen in de vorm van een lening voor bedrijfskapitaal van maximaal € 10.157 tegen een verlaagd rentepercentage en een mogelijkheid tot uitstel van de aflossingsverplichting.

    Meer informatie over deze regeling

    1.  Tijdelijk extra bijstand voor zzp’ers
  • 2. Bijdrage in de loonkosten van je personeel

    Heb je personeel in dienst kijk dan naar de mogelijkheden om gebruik te maken van Noodfonds Overbrugging Werkbehoud (NOW). Een ondernemer die omzetverlies verwacht (minimaal 20%) kan bij het UWV voor een periode van drie maanden een tegemoetkoming in de loonkosten van personeel aanvragen (maximaal 90% van de loonsom, afhankelijk van het omzetverlies). Het UWV zal een voorschot verstrekken van 80% van de gevraagde tegemoetkoming. Hierdoor kunnen bedrijven hun personeel blijven doorbetalen. Voorwaarde is dat er geen personeel ontslagen mag worden om bedrijfseconomische redenen in de subsidieperiode.

    Lees hier meer over NOW

  • 3. Versoepeling betaling belasting en verlaging boetes

    Eén van deze maatregelen is de mogelijkheid om uitstel van betaling aan te vragen voor belastingaanslagen.De Belastingdienst stopt de invorderingen dan direct. Eventuele verzuimboetes voor het niet op tijd betalen, hoeven niet te worden betaald. Het is bovendien niet nodig meteen bewijsmateriaal mee te sturen.Met een paar vragen leggen we het kort uit. Vraag eventueel advies en ondersteuning bij je accountant. Voor welke belastingaanslagen kun je uitstel van betaling aanvragen:

    • Inkomstenbelasting
    • Vennootschapsbelasting
    • Omzetbelasting (BTW)
    • Loonheffingen


    Wanneer kun je uitstel van betaling aanvragen?
    Nadat je de aangifte hebt ingediend én daarna de aanslag van de Belastingdienst hebt ontvangen. Voor de omzetbelasting en loonheffingen betekent dit dat je moet wachten totdat je een naheffingsaanslag van de Belastingdienst hebt ontvangen. De reden is dat deze belastingen bij aangifte worden afgedragen, hiervoor krijg je dus niet eerst een aanslag van de Belastingdienst. Daarom moet je bij deze belastingen eerst wachten op de naheffingsaanslag.

    Moet je dan een boete betalen omdat je de belasting te laat betaalt?
    Nee, de betaalverzuimboete die opgelegd wordt bij het opleggen van een naheffingsaanslag omzetbelasting of loonheffingen komt te vervallen als je uitstel van betaling aanvraagt, op basis van deze coronamaatregel.
    Let op: je moet dus wel te allen tijde de aangiften op tijd indienen!

    Moet je voor iedere volgende belastingaanslag telkens opnieuw uitstel van betaling aanvragen?
    Ja, vooralsnog wel.

    Hoe lang krijgt u uitstel van betaling?
    Aangekondigd is dat dit vooralsnog voor 3 maanden zal zijn.

    En als 3 maanden uitstel te kort is?
    Mogelijk is een betalingsuitstel van 3 maanden voor je te kort. Je kunt ook voor een langere periode uitstel aanvragen. De Belastingdienst zal dan echter vragen aanvullende informatie aan te leveren, bijvoorbeeld een verklaring van een derde deskundige. Het kabinet wil de administratieve lasten van het aanvragen van uitstel van betaling voor je zo beperkt mogelijk houden. Voor de eerste 3 maanden is daarom dus geen verklaring van een derde deskundige nodig.

    Lees hier meer over uitstel van belasting

    3. Versoepeling betaling belasting en verlaging boetes
  • 4. Uitstel vragen bij de aflossing van je lening

    Veel krediet vestrekkers komen MKB-ondernemer tegemoet en bieden zes maanden uitstel van aflossingsverplichtingen van lening(en).Als klant moet je zelf aangeven dat je uitstel wilt. Vraag naar de mogelijkheden bij jouw kredietverstrekker.

    Rabobank
    ING
    ABN Amro

    4. Uitstel vragen bij de aflossing van je lening
« Vorige
Bericht 160 van 373
Volgende »