Menu

MAAKT ETEN GELUKKIG?

Geplaatst op 02-09-2020 door Redactie

Je hoort het overal; eten maakt gelukkig. Als je een heftige break-up meemaakt, grijp je al snel naar een chocoladereep om je wat gelukkiger te voelen of als jij je een beetje down voelt, verander jij je voedingspatroon om je al weer snel beter te voelen. Er zijn honderden studies te vinden waar geluk aan eten wordt gekoppeld. Maar maakt eten echt gelukkig? En zo ja, waarom?

  • Processen in ons lichaam

    Om erachter te komen of eten gelukkig maakt, moeten we eerst de processen in ons lichaam beter begrijpen. Het hele proces begint bij de enzymen. Dit zijn lange ketens van eiwitten die chemische reacties versnellen. Veel enzymen in ons lichaam vereenvoudigen chemische reacties door als katalysator te werken. Enzymen spelen een rol bij processen zoals voedselvertering, helpen bij het proces van cellulaire energievoorziening, ondersteuning van hersenfuncties en het herstel- en genezingsprocessen van het lichaam.

    Hoewel enzymen uit eiwitten bestaan, wordt het verloop van deze processen in ons lichaam alleen bepaald door een "normaal" dieet. Dit betekent dat enzymen kunnen worden geproduceerd uit praktisch elke voedingsstof en dat we niet sneller zullen denken of verteren alleen omdat we bepaalde dingen eten. Maar wat wel waar is, is dat sommige voedingsmiddelen, zoals amandelen, een positieve invloed hebben op de hersenactiviteit omdat ze rijk zijn aan "goede" vetten, die zeer waardevol zijn als energiebron.

    Processen in ons lichaam
  • Chocolade en serotonine

    Serotonine is een van de belangrijkste gelukshormonen en wordt door ons lichaam aangemaakt. Maar ook op bijzondere momenten, zoals wanneer iemand tegen je zegt "Ik hou van jou", komt het gelukshormoon serotonine vrij. Verschillende wetenschappelijke studies verdedigen de mening dat bepaalde voedingsmiddelen serotonine bevatten. Daarnaast zijn er ook studies die verdedigen dat een dieet met weinig eiwitten en veel vet en koolhydraten ons leven gelukkiger kan maken. De reden? De hersenen moeten tryptofaan opnemen om serotonine aan te maken en dit kan bijvoorbeeld gemakkelijker als er geen eiwitten in het lichaam aanwezig zijn. Onze hersenen kunnen zelf geen tryptofaan aanmaken, dus halen we het uit onze voeding. Hoe zit het dan met chocolade? In chocolade zit veel tryptofaan, maar om daadwerkelijk de hersenen te beïnvloeden, zou je kilo's chocolade moeten eten. Dit komt doordat de concentratie van tryptofaan te laag is.

  • Zijn we wat we eten?

    In feite zijn er grote verbanden tussen ons welzijn en wat we eten. Uiteindelijk zijn we een organisme dat bestaat uit kleine en constante chemische reacties. De hypotheses die veel voedingswetenschappers naar voren brengen, worden gedeeltelijk ontkend door anderen, wat suggereert dat we voorzichtig moeten zijn en niet meteen alles moeten geloven.

  • Geluksmomentje

    Er blijft altijd discussie over of eten daadwerkelijk gelukkig maakt. Eén ding weten wij zeker; als je samen met je beste vrienden of familie een heerlijke snack bij een Foodtruck haalt op een festival of wanneer jij op een prachtige bruiloft het eten met jouw Foodtruck mag serveren, voelt dat zeker als een geluksmomentje.

    Meld je aan bij foodtruckbooking.comen geef anderen met jouw Foodtruck ook een geluksmomentje!

    Geluksmomentje
Archief
Deel dit artikel

Gastbloggen?

We zijn altijd op zoek naar enthousiaste schrijvers voor ons platform. Neem vrijblijvend contact met ons op via het contactformulier.

Contact opnemen
« Vorige
Bericht 143 van 366
Volgende »